ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Μνήμη: Ποιες τροφές μπορούν να μας γλιτώσουν από την άνοια

Μνήμη: Ποιες τροφές μπορούν να μας γλιτώσουν από την άνοια

Πλούσια σε ψάρια, λαχανικά και ελαιόλαδο, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη συσσώρευση πρωτεϊνών και τη συρρίκνωση που είναι πιθανό να οδηγήσουν στη νόσο Αλτσχάιμερ, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology.

Η μελέτη εξέτασε τις πρωτεΐνες αμυλοειδές και Ταυ (Tau), που εντοπίζονται στον εγκέφαλο των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά μπορούν να εντοπιστούν και στον εγκέφαλο ηλικιωμένων ανθρώπων με φυσιολογική γνωστική λειτουργία.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες λαχανικών, οσπρίων, φρούτων, δημητριακών, ψαριών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων όπως το ελαιόλαδο και μικρές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι μια διατροφή πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, ψάρια, φρούτα και λαχανικά και με χαμηλή περιεκτικότητα σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας μπορεί πράγματι να προστατεύει τον εγκέφαλο από τη συσσώρευση πρωτεϊνών που οδηγούν στην απώλεια μνήμης και την άνοια. Τα αποτελέσματα αυτά προστίθενται στον όγκο των στοιχείων που δείχνουν ότι αυτά που τρώμε μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα μνήμης μας αργότερα στη ζωή», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Tommaso Ballarini, από το γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Διαταραχών (DZNE).

Η μελέτη εξέτασε 512 άτομα, εκ των οποίων τα 169 είχαν φυσιολογική γνωστική λειτουργία, ενώ τα 343 αναγνωρίστηκε πως διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές εξέτασαν το πόσο πιστά ακολουθούσαν οι άνθρωποι τη μεσογειακή διατροφή βάσει των απαντήσεών τους σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις ποσότητες από 148 τρόφιμα που κατανάλωσαν κατά τον προηγούμενο μήνα. Οι άνθρωποι που κατανάλωναν συχνά υγιεινά τρόφιμα -τυπικά της μεσογειακής διατροφής, όπως το ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά μόνο περιστασιακά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, έλαβαν μεγαλύτερη βαθμολογία.

Οι γνωστικές ικανότητες αξιολογήθηκαν από ένα εκτεταμένο τεστ για την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ το οποίο εξέταζε πέντε διαφορετικές λειτουργίες μεταξύ των οποίων η γλώσσα, η μνήμη και η εκτελεστική λειτουργία. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις εγκεφάλου για τον προσδιορισμό του όγκου του εγκεφάλου τους, ενώ από τους 226 λήφθηκε και εγκεφαλονωτιαίο υγρό για βιοδείκτες των πρωτεϊνών αμυλοειδούς και tau.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν το κατά πόσο κάποιος ακολουθούσε τη μεσογειακή διατροφή και τη σχέση αυτού τόσο με τον όγκο του εγκεφάλου του, όσο και με βιοδείκτες των πρωτεϊνών tau και αμυλοειδούς και τις γνωστικές του ικανότητες.

Μετά την προσαρμογή σε παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η εκπαίδευση, οι ερευνητές βρήκαν ότι στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται στενά με τη νόσο Αλτσχάιμερ, κάθε βαθμός λιγότερος στην κλίμακα της μεσογειακής διατροφής αντιστοιχούσε σε σχεδόν ένα χρόνο γήρανσης του εγκεφάλου.

Εξετάζοντας το αμυλοειδές και την tau στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι άνθρωποι που δεν ακολουθούσαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή είχαν υψηλότερα επίπεδα των βιοδεικτών της παθολογίας των πρωτεϊνών αυτών, ενώ στην εξέταση μνήμης, όσοι δεν ακολουθούσαν αυτόν τον τύπο διατροφής απέδωσαν χειρότερα από τους υπόλοιπους.

«Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να δείξουμε τον μηχανισμό μέσω του οποίου η μεσογειακή διατροφή προστατεύει τον εγκέφαλο από τη συσσώρευση πρωτεϊνών και την απώλεια της εγκεφαλικής λειτουργίας, αλλά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ ενσωματώνοντας περισσότερα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής στο καθημερινό τους διαιτολόγιο», καταλήγει ο Δρ. Ballarini.

Σημειώνεται ότι ένας περιορισμός της μελέτης είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι ανέφεραν οι ίδιοι τη διατροφή τους στο ερωτηματολόγιο, ως εκ τούτου μπορεί να έχουν κάνει λάθος στην ακριβή ανάμνηση του τι και πόσο έτρωγαν.

Πηγή: ygeiamou.grΠηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video