ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Το ρόφημα που προστατεύει τον εγκέφαλο και τη μνήμη

Ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό συστατικό που περιέχεται στο κακάο φαίνεται θαυματουργό όσον αφορά την ενίσχυση της μνήμης. Ποιο είναι αυτό;

Οι κόκκοι κακάο δεν μας δίνουν μόνο το αγαπημένο ρόφημα και τις νόστιμες σοκολάτες αλλά προστατεύουν και τη μνήμη των ηλικιωμένων, καταλήγει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Scientific Reports.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολάμπια και της Νέας Υόρκης μελέτησαν την επίδραση ενός συμπληρώματος διατροφής με φλαβονόλες, τη μεγάλη ομάδα φλαβονοειδών με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που περιέχονται στο κακάο και άλλα τρόφιμα όπως το τσάι και το κόκκινο κρασί, στη μνήμη 211 υγιών εθελοντών ηλικίας 50-75 ετών.

Στο πλαίσιο της μελέτης διάρκειας 12 εβδομάδων, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες διαφορετικής πρόσληψης συμπληρώματος φλαβονολών ημερησίως (χαμηλής με 260 mg, μέτριας με 510 mg και αυξημένης με 770 mg) και μία ομάδα εικονικού συμπληρώματος χωρίς την αντιοξειδωτική ουσία (placebo). Στην έναρξη και μετά την ολοκλήρωση του πειράματος, οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν σε δοκιμασίες κριτικής σκέψης και μνήμης ενώ έγινε χρήση μαγνητικής τομογραφίας για την καταγραφή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η μεγαλύτερη πρόσληψη φλαβονολών συνδέθηκε με καλύτερες επιδόσεις στις δοκιμασίες εκμάθησης ενός καταλόγου λέξεων, συσχετισμός που δεν παρατηρήθηκε στις άλλες δύο δοκιμασίες γνωστικής ικανότητας. Παράλληλα, η κατανάλωση του συμπληρώματος φλαβονολών δεν επηρέασε τη ροή του αίματος στην περιοχή του εγκεφάλου που αποτέλεσε το σημείο διερεύνησης της επιστημονικής ομάδας.

Εντούτοις, η πιθανή ευεργετική δράση τα φλαβονολών σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα, σχολίασε η Δρ Susan Kohlhass, διευθύντρια του αγγλικού Κέντρου Έρευνας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, χρήζει επιβεβαίωσης από μεγαλύτερης κλίμακας και διάρκειας μελέτες, ώστε να διαπιστωθεί και η πιθανή ωφέλεια μιας διατροφής πλούσιας σε φλαβονόλες στη γνωστική ικανότητα των ηλικιωμένων.

Επιπλέον, πρόσθεσε, η μελέτη δεν εξέτασε τις επιπτώσεις αυτής της θετικής επίδρασης στην καθημερινότητα των ανθρώπων ούτε και σε ασθενείς με άνοια, ώστε να αποδειχθεί αν η προσθήκη της ομάδας φλαβονοειδών θα μπορούσε να αποτρέψει ή καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου.

Καταληκτικά, η Δρ Kohlhass ανέφερε πως οι φλαβονόλες δόθηκαν σε μορφή κάψουλας και, μολονότι οι κόκκοι κακάο με την υψηλή περιεκτικότητα στο φλαβονοειδές αποτελούν τη βάση της σοκολάτας, η τελευταία δεν συστήνεται.

Αντιθέτως, και ιδίως στις περιπτώσεις άνοιας, η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, το κάπνισμα και η διατήρηση σε υγιή επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και του βάρους μπορούν όλα συμβάλλουν σε μικρότερο κίνδυνο της νευροεκφυλιστικής νόσου.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video