ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

H AstraZeneca άλλαξε το όνομα του εμβολίου της σε Vaxzevria, δεν έγιναν όμως αλλαγές στο ίδιο το φάρμακο.

Η AstraZeneca μετονόμασε το εμβόλιο της κατά του κορονοϊού, σε μια κίνηση που συμπίπτει χρονικά με τις προσπάθειές της εταιρείας να αποτινάξει από τις αμφιβολίες που έχουν προκύψει σχετικά με την ασφάλεια του σκευάσματός της έπειτα από την καταγραφή περιστατικών με ανεπιθύμητες παρενέργειες παγκοσμίως.

Το βρετανικό-σουηδικό φαρμακευτικό προϊόν, το οποίο μέχρι τώρα ήταν γνωστό απλά ως «εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19», θα ονομάζεται πλέον «Vaxzevria».Στο σχετικό δελτίο τύπου, η εταιρεία είπε ότι η αλλαγή ονόματος δεν συνεπάγεται αλλαγές στο ίδιο το φάρμακο. Ωστόσο, οι γιατροί πρέπει να ενημερώνονται για την νέα επωνυμία, τόνισε η εταιρεία, επειδή η ετικέτα και η συσκευασία μπορεί να φαίνονται διαφορετικά.

 Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε την αλλαγή της ονομασίας του εμβολίου.

Το «ντεμπούτο» του Vaxzevria έρχεται την ώρα που η AstraZeneca προσπαθεί να αντισταθμίσει την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το φάρμακό της, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Περισσότερες από δώδεκα χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη σταμάτησαν προσωρινά την κυκλοφορία του εμβολίου μετά από αναφορές θρόμβων στο αίμα εμβολιασθέντων. Αξιωματούχοι υγείας της ΕΕ, καθώς και η φαρμακευτική εταιρεία, υποστήριξαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και δεν σχετίζεται με τα αυτά τα περιστατικά, μερικά από τα οποία οδήγησαν σε θάνατο.

Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν επιφέρει αλλαγές

Οι Ελληνες ειδικοί, κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους την περασμένη Παρασκευή, αφού αξιολόγησαν όλα τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν σχετιστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, συστήνουν τη χορήγησή του στα άτομα ηλικίας 30 χρόνων και άνω.
«Ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών», υπογραμμίζεται στο σκεπτικό της Επιτροπής.

Από το προαναφερόμενο σκεπτικό γίνεται ξεκάθαρο ότι οι επιστήμονες στάθμισαν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης λόγω κορωνοϊού που διατρέχουν τα άτομα ηλικίας 30 χρόνων και άνω έναντι του κινδύνου να εμφανίσουν θρομβοεμβολικό επεισόδιο εάν λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Η πιθανότητα εκδήλωσης της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας, που είναι γνωστή ως προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά από εμβολιασμό (Vaccine-Induced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia, VIPIT), είναι 1 στις 100.000 χορηγούμενες δόσεις. Ενώ η εκτιμώμενη θνησιμότητα εξαιτίας της COVID-19 στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα υπολογίζεται από 23 θανάτους (στην ηλικιακή ομάδα 30-34 χρόνων) έως 287 (στην ομάδα 55-59 χρόνων) ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.
Το σύνδρομο VIPIT συνδυάζει θρομβοπενία και θρομβώσεις σε ασυνήθεις θέσεις, συχνότερα στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου και στα σπλαχνικά αγγεία. Η επιπλοκή παρουσιάζεται κατά κανόνα σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 55 ετών, με τον χρόνο εμφάνισης του συνδρόμου να κυμαίνεται από 4 έως 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι ειδικοί θεωρούν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση του VIPIT με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενία ή κληρονομική θρομβοφιλία.

Είναι εξαιρετικής σημασίας η έγκαιρη αναγνώριση του συνδρόμου και η κατάλληλη αντιμετώπιση για την αίσια έκβαση των ασθενών. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί προτρέπουν τους εμβολιαζόμενους να αναζητούν ιατρική βοήθεια σε περίπτωση εκδήλωσης των ακόλουθων συμπτωμάτων: ζάλη, επίμονη και σοβαρή κεφαλαλγία, διαταραχές όρασης, κοιλιακό ή θωρακικό άλγος, δύσπνοια, οίδημα και ερυθρότητα άκρων, ωχρότητα και ψυχρότητα άκρου, εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Κάθε ευρωπαϊκή χώρα καθορίζει τη δική της στάση αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Τα αρμόδια ρυθμιστικά όργανα σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν κοινή στάση έναντι του συγκεκριμένου εμβολίου. Στη Γηραιά Αλβιόνα το Vaxzevria θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας άνω των 24 χρόνων και στην Ελλάδα σε άτομα ηλικίας άνω των 30 χρόνων.
Αντίθετα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αποφάσισαν τη χορήγησή του σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Το Βέλγιο συνεχίζει τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca στα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, όπως και η Γαλλία.
Μάλιστα η τελευταία δίνει τη δυνατότητα σε όσους πολίτες 55 χρόνων και άνω έχουν κάνει την 1η δόση Vaxzevria, να λάβουν έπειτα από 12 εβδομάδες δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο και όχι από αυτό της AstraZeneca. Επίσης, η Γερμανία, περιορίζει τη χρήση του Vaxzevria στους πολίτες άνω των 60 ετών δίνοντάς τους την ίδια επιλογή με τη Γαλλία σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την περασμένη Παρασκευή στο μικροσκόπιο του ΕΜΑ τέθηκαν και τέσσερις σοβαρές περιπτώσεις του συνδρόμου VIPIT μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Τι αλλάζει στο σχέδιο «Ελευθερία»

Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν επιφέρει αλλαγές στις ομάδες των οποίων ο εμβολιασμός είναι σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία των ραντεβού παραμένει ανοιχτή για όσους πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω επιθυμούν να εμβολιαστούν, καθώς επίσης για περίπου 250.000 ασθενείς με σοβαρά νοσήματα που τους καθιστούν πολύ ευάλωτους στον κορωνοϊό, όπως μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κ.ά.

Ωστόσο, φαίνεται πως για τις επόμενες ομάδες που θα αποκτήσουν πρόσβαση στα ραντεβού και συνεπώς στο εμβόλιο, θα υπάρχει αντιστοίχιση ηλικίας και εμβολίου. Δηλαδή, οι πολίτες 30 ετών και άνω θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson), ενώ οι πολίτες 18-29 ετών θα αποκλείονται από τον εμβολιασμό με το Vaxzevria της AstraZeneca.

Πλέον σειρά στον προγραμματισμό των ραντεβού έχει η δεύτερη ομάδα ασθενών (ομάδα Β’) ηλικίας 18 έως 59 ετών με χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση κ.ά. Για τους περισσότερους από 850.000 πολίτες αυτής της ομάδας τα ραντεβού εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τέλος του μήνα, με τα εμβόλια να χορηγούνται μέσα στον Μάιο. Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν την πρώτη από τις επαγγελματικές ομάδες που θα αποκτήσουν πρόσβαση στον εμβολιασμό, αμέσως μετά την ομάδα Β’ - αναμένεται να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στην ακτοπλοΐα-ναυτιλία και την εστίαση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραδώσουν στην Ελλάδα τον Μάιο 1.550.000 δόσεις και τον Ιούνιο 1.700.000 δόσεις. Η εταιρεία Johnson & Johnson θα παραδώσει 70.000 δόσεις ως το τέλος του μήνα, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και τον Ιούνιο 960.000 δόσεις εμβολίων, ολοκληρώνοντας τις παραδόσεις της για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία AstraZeneca θα παραδίδει μηνιαίως 450.000 δόσεις για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, ενώ η Moderna έχει δεσμευτεί για άλλες 100.000 δόσεις, παρόλο που με βάση την αρχική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκκρεμούν περισσότερες παραλαβές από την εταιρεία αυτή.

 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video