ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Κορωνοϊός: Οκτώ συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Είτε κάποιος έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, είτε δεν έχει νοσήσει ποτέ, οι ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχουν κάποια επίμονα συμπτώματα που μπορούν να αποκαλύψουν εάν κάποιος νόσησε τους προηγούμενους μήνες.

Τα τρία βασικά συμπτώματα της COVID-19 είναι ο επίμονος βήχας, ο πυρετός και η απώλεια γεύσης και όσφρησης. Υπάρχουν, όμως, και άλλα συμπτώματα τα οποία έχουν αναφέρει άνθρωποι που κόλλησαν κορονοϊό κατά το προηγούμενο έτος και περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, τριχόπτωση και κόπωση. Πρόκειται για συμπτώματα της λεγόμενης «μακράς COVID-19», τα οποίες πολλές φορές συνοδεύονται από μυαλγίες και άλλα ενοχλητικά προβλήματα. Ποια σημάδια πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε;

1.    Στομαχόπονος

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Gastroenterology βρήκε ότι πολλοί ασθενείς με COVID-19 εμφανίζουν προβλήματα στο στομάχι, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι το 48% των ανθρώπων που μολύνθηκαν στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας είχαν εμφανίσει διάρροια.

Η μελέτη εξέτασε 204 ασθενείς και βρήκε, επίσης, ότι το 3,9% αυτών είχε επεισόδια εμετού και το 1,9% είχε εμφανίσει κοιλιακό άλγος. Συνολικά, πάνω από το 50% των ασθενών είχε βιώσει κάποιο μορφή πεπτικών προβλημάτων μετά τη λοίμωξη από κορονοϊό.

2.  Κόπωση

Μελέτη Αμερικανών ερευνητών βρήκε ότι περίπου το 50% των ασθενών που είχαν νοσήσει από COVID-19 βίωνε έντονη κόπωση. Σχεδόν έξι στους 10 ανθρώπους υπέφεραν από πολύ έντονη κούραση μετά την ανάρρωσή τους, ενώ κάποιοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό ακόμα και 100 ημέρες μετά την ασθένειά τους. Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι η κόπωση είναι το πιο συχνό και επίμονο σύμπτωμα της COVID-19, που σε πολλές περιπτώσεις προσομοιάζει με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

3. Δύσπνοια

Αδυναμία στην αναπνοή εντοπίστηκε στο ¼ των ανθρώπων που επέζησαν από COVID-19 στις ΗΠΑ, ενώ ανωμαλίες στις ακτινογραφίες θώρακος παρατηρήθηκαν στο 35% των ασθενών έως και 100 ημέρες μετά την λοίμωξη. Επιπλέον, καταγράφηκε 10% μείωση στην πνευμονική λειτουργία.

Η δύσπνοια αποτελεί ενδεικτικό σημάδι του κορονοϊού, γιαυτό και πολλοί ασθενείς με ισχυρά στελέχη του ιού έχουν χρειαστεί μηχανική αναπνευστική υποστήριξη, καθώς ο ιός επιτίθεται στους πνεύμονες.

4. Νοητικές διαταραχές

Πολλοί ασθενείς με μακρά COVID-19 αντιμετωπίζουν δυσκολία στη συγκέντρωση και την σκέψη και κάποιοι έχουν βιώσει βραχυχρόνια απώλεια μνήμης ως αποτέλεσμα της λοίμωξης από κορονοϊού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, ασθενείς ανέφεραν ψύχωση και ντελίριο.

Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι το 44% των ασθενών υπέφεραν από διάσπαση προσοχής, φαινόμενο που θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι ο ιός επηρεάζει τον εγκέφαλο και την παροχή οξυγόνου.

5. Κόκκινα ή ξηρά μάτια

Το Κολέγιο Οπτομετρών εξήγησε ότι οποιαδήποτε λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού, όπως η COVID-19, θα μπορούσε να προκαλέσει ιογενή επιπεφυκίτιδα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτό αποτελεί δευτερεύουσα επιπλοκή του ιού και όχι μία από τις βασικές αιτίες, «ωστόσο είναι απίθανο ένας άνθρωπος να εμφανίσει ιογενή επιπεφυκίτιδα ως σύμπτωμα της νόσου χωρίς συνοδευτικά συμπτώματα πυρετού ή συνεχόμενου βήχα».

6. Βήχας

Είναι πλέον γνωστό πως ο επίμονος βήχας είναι βασικότατο σύμπτωμα της COVID-19. Για πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργίες ή έχουν ήδη βήχα, είναι δύσκολο να διακρίνουν σε τι οφείλεται, γι’αυτό και η παθολόγος Δρ. Sarah Jarvis,  εξηγεί ότι ο βήχας του κορονοϊού είναι:

Πρωτόγνωρος (ή διαφορετικός από τον κλασικό βήχα ή τον τσιγαρόβηχα)
Επίμονος, σαν κάτι να έχει «πιαστεί» στον λαιμό
Διαρκής, τουλάχιστον για τη μισή ημέρα
Ξηρός, χωρίς φλέγματα.

7. Απώλεια γεύσης και όσφρησης

Η απώλεια γεύσης και όσφρησης είναι ένα ακόμα σύμπτωμα-κλειδί στον κορωνοϊό, το οποίο προστέθηκε στη λίστα τον περασμένο Μάιο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ένας άνθρωπος δεν χρειάζεται να χάσει εντελώς τη γεύση και την όσφρησή του, αλλά να τροποποιηθούν λόγω του ιού.

«Παρόλο που κάποιοι άνθρωποι δεν βιώνουν την απώλεια, εντοπίζουν διαφορές στη γεύση τους. Συχνά περιγράφουν μια μεταλλική γεύση ή μια παράξενη μυρωδιά να αναδύεται από το σώμα τους», αναφέρει ο καθηγητής Tim Spector.

Σύμφωνα με τη βρετανική Ένωση Ωτορινολαρυγγολογίας, το σύμπτωμα αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι ο ιός εξουδετερώνει τα κύτταρα της μύτης και του στόματος, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το σημείο εισόδου του κορονοϊού στο σώμα είναι τα μάτια, η μύτη και το στόμα.

8. Πυρετός

Ακόμα ένα κλειδί για τη διάγνωση της COVID-19 είναι ο πυρετός, δηλαδή θερμοκρασία σώματος άνω των  38C. Αν, λοιπόν, αισθάνεστε ζεστοί, είναι πιθανό να έχετε κολλήσει κορoνοϊό, γι’αυτό και θα πρέπει άμεσα να ελεγχθείτε μέσω διαγνωστικού τεστ.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video