ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Μαστογραφία: Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία της εξέτασης..

 

Είναι επικίνδυνη η ακτινοβολία από τη μαστογραφία και αν ναι, πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος; Πρόκειται για συνηθισμένη απορία κάθε γυναίκας που αναμένεται να κάνει μαστογραφία και ο Δρ Κωνσταντίνος Συργιάννης Διευθυντής Ιατρός Ακτινολόγος Ειδικός Απεικόνισης Μαστού του Metropolitan Hospital απαντά σ' αυτό το φλέγον ερώτημα

Η συνήθης ερώτηση που αφορά κάθε εξέταση στην οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δέχεται κάποια ακτινοβολία είναι μήπως η ακτινοβολία της εξέτασης κρύβει κάποιον κίνδυνο. Αυτή η ερώτηση γίνεται από πολλές ασθενείς και για τη μαστογραφία, μια από τις πλέον πολύτιμες εξετάσεις στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού. «Είναι επικίνδυνη η ακτινοβολία από τη μαστογραφία;» Και αν, ναι, «πόσος είναι ο κίνδυνος;» Ιδού πως έχουν τα πράγματα. Η ακτινοβολία που δέχεται ο οργανισμός από τη μαστογραφία είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Έχει υπολογιστεί, βάσει μελετών, πως η επίπτωση (το μέτρο της πιθανότητας εμφάνισης) του προκαλούμενου από την ακτινοβόληση καρκίνου του μαστού διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από παράγοντες όπως η ηλικία έναρξης της μαστογραφίας και τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των διαδοχικών ελέγχων. Η διακύμανση της επίπτωσης είναι από 0,04 μέχρι 1 γυναίκα που θα νοσήσει ανά 1.000 γυναίκες που εξετάζονται συστηματικά. 

Το άνω όριο της επίπτωσης (1) αφορά σε γυναίκες με αυξημένο δια βίου κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας στον μαστό, οι οποίες συνήθως υποβάλλονται σε συχνότερο και πρωιμότερης έναρξης μαστογραφικό έλεγχο.

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση εάν υπολογίσουμε πως η επίπτωση του καρκίνου του μαστού στον γενικό πληθυσμό είναι μεσοσταθμικά 1 περιστατικό ανά 10 γυναίκες, το ρίσκο από την ακτινοβολία είναι τουλάχιστον 100 φορές μικρότερο, ενώ η μείωση της θνησιμότητας που προσφέρει η μαστογραφία μέσω της έγκαιρης διάγνωσης αγγίζει το 44-48%.

Επί της ουσίας με την απόφαση να κάνεις προληπτικές εξετάσεις για τον μαστό μειώνεις στο μισό τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης κακοήθειας μόνο κατά 0,1%.

Η επιλογή του καταλληλότερου τύπου μαστογραφικού ελέγχου (απλής ψηφιακής ή τρισδιάστατης μαστογραφίας)  ή/και η προσθήκη συμπληρωματικών ακτινογραφικών τεχνικών (π.χ. εντοπιστικών – μεγεθυντικών λήψεων) εμπίπτει στην εξατομικευμένη προσέγγιση που ο εξειδικευμένος Ιατρός Ακτινολόγος Μαστού οφείλει να προσφέρει στις γυναίκες που παρακολουθεί σταθμίζοντας, κατά περίπτωση, το όφελος και τον πιθανό κίνδυνο από την έκθεση στην ιοντίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video