ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Το φως κάνει καλό στην ψυχική υγεία

Το φως κάνει καλό στην ψυχική υγεία

Επιστήμονες βρήκαν ότι το φως της ημέρας επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες ελέγχουν τη διάθεση και την κοινωνικότητά μας.

Η αλλαγή των εποχών επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεσή μας, σύμφωνα με νέα έρευνα με έδρα το Πανεπιστήμιο του Τουρκού στη Φινλανδία. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Neuroscience, δείχνουν ότι η έκθεσή μας στο φως κατά διάρκεια της ημέρας επηρεάζει τους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλό μας, οι οποίοι συμβάλλουν στη ρύθμιση της διάθεσής μας.

Αντιστοιχώντας το φως με τη διάθεση

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση του φωτός της ημέρας στους υποδοχείς οπιοειδών, δηλαδή στους υποδοχείς χημικών ενώσεων οι οποίες προκαλούν ευφορία. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ποντίκια. Τα ποντίκια τοποθετήθηκαν σε συνθήκες όπου άλλαζε μόνο το φως της ημέρας. Παράλληλα, στους 204 εθελοντές οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα  χορηγήθηκαν μικρές δόσεις ραδιενεργών μορίων τα οποία προσδένονται στους υποδοχείς οπιοειδών.

Η συμπεριφορά αυτών των μορίων μελετήθηκε με τη χρήση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET), μία τεχνική ακτινοδιάγνωσης η οποία επιτρέπει μεταξύ άλλων την παρατήρηση μεταβολικών διαδικασιών στο σώμα. «Στην έρευνα παρατηρήσαμε ότι ο αριθμός των υποδοχέων οπιοειδών εξαρτάται από τη χρονική στιγμή στην οποία απεικονίστηκε ο εγκέφαλος», σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις του ο ερευνητής και πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης Λίχουα Σαν, συμπληρώνοντας ότι «οι αλλαγές είναι πιο εμφανείς στις περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες ελέγχουν τα συναισθήματα και την κοινωνικότητα». Παράλληλα με την αλλαγή στον αριθμό των υποδοχέων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η συχνότητα εμφάνισης αρνητικών συναισθημάτων είναι μικρότερη το καλοκαίρι.

Ο ρόλος του φωτός σε μορφές κατάθλιψης  

Όπως σημείωσε ο ίδιος ερευνητής, οι αλλαγές στον αριθμό των υποδοχέων οπιοειδών οι οποίες συναρτώνται από το ποσό του φωτός στο οποίο είμαστε εκτεθειμένοι, ενδέχεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, μία μορφή κατάθλιψης η οποία εξαρτάται από την εποχή.

«Τα αποτελέσματα αυτά μας βοηθούν να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς του εγκεφάλου οι οποίοι εμπλέκονται στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή» σημείωσε από τη μεριά του ο ερευνητής και επικεφαλής της δημοσίευσης Λώρι Νουμένμα. Η έρευνα έδειξε ότι συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα την περίοδο του χειμώνα όπου το σκοτάδι καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας.

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν τις έρευνες σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να μελετήσουν σε μεγαλύτερο βάθος τέτοιου είδους μηχανισμούς.

Πηγή: in.grΠηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video