ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Η διατροφή στην παιδική ηλικία έχει επίδραση για μια ζωή

Η διατροφή στην παιδική ηλικία έχει επίδραση για μια ζωή

Η κακή διατροφή στην αρχή της ζωής μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου για πάντα, ακόμη και αν αργότερα κατά τη διάρκεια του βίου η διατροφή γίνει υγιεινότερη.

Ηκατανάλωση πολλών λιπαρών και ζάχαρης στην παιδική ηλικία μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου εφ’όρου ζωής, ακόμη και αν αργότερα το άτομο αρχίσει να τρώει υγιεινά. Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ριβερσάιντ (UCR) και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Experimental Biology».

Μακροπρόθεσμες αλλαγές

Η μελέτη αυτή είναι από τις πρώτες παγκοσμίως οι οποίες δείχνουν σημαντική μείωση στον αριθμό και στην ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου σε ενήλικα ποντίκια τα οποία ακολούθησαν ανθυγιεινή διατροφή σε μικρή ηλικία. «Μπορεί να μελετήσαμε ποντίκια, ωστόσο σε ανθρώπινους όρους είναι σαν να έχουμε παιδιά που ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή, πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, και το μικροβίωμά τους να εμφανίζει αλλαγές έως και έξι χρόνια μετά την εφηβεία» εξήγησε ο εξελικτικός φυσιολόγος στο UCR και επικεφαλής της μελέτης Θίοντορ Γκάρλαντ.

Ο ρόλος του μικροβιώματος

Το μικροβίωμα αφορά όλα τα βακτήρια καθώς και τους μύκητες, τα παράσιτα και τους ιούς που ζουν επάνω μας και μέσα μας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους μικροοργανισμούς εντοπίζονται στο έντερο και στην πλειονότητά τους είναι ευεργετικοί για τον οργανισμό ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα, διασπώντας τις τροφές και συμβάλλοντας στη σύνθεση βιταμινών-κλειδιών.
Σε έναν υγιή οργανισμό υπάρχει ισορροπία μεταξύ επιβλαβών και ευεργετικών μικροοργανισμών. Ωστόσο αν η ισορροπία αυτή διαταραχθεί, είτε εξαιτίας της λήψης αντιβιοτικών, είτε εξαιτίας νόσου, είτε εξαιτίας κακής διατροφής, ο οργανισμός μπορεί να καταστεί ευάλωτος σε ασθένειες.

Η μελέτη

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης η ομάδα του δρος Γκάρλαντ αναζήτησε τις επιδράσεις στο μικροβίωμα αφότου χώρισε τα ποντίκια σε ομάδες: τα μισά ακολούθησαν υγιεινή διατροφή και τα άλλα μισά δυτικού τύπου διατροφή. Τα μισά από την κάθε ομάδα είχαν πρόσβαση σε τροχό για άσκηση ενώ τα άλλα μισά δεν ασκούνταν.

Τρεις εβδομάδες αργότερα όλα τα πειραματόζωα επέστρεψαν στον στάνταρντ τύπο διατροφής χωρίς να ασκούνται (αυτές είναι οι φυσιολογικές συνθήκες υπό τις οποίες ζουν τα ποντίκια στο εργαστήριο). Στις 14 εβδομάδες από την αρχή του πειράματος η ερευνητική ομάδα εξέτασε την αφθονία και την ποικιλομορφία των βακτηρίων του μικροβιώματος των ζώων.

Μείωση ωφέλιμων βακτηρίων

Οπως προέκυψε, η ποσότητα βακτηρίων όπως το Muribaculum intestinale εμφανίστηκε σημαντικά μειωμένη στην ομάδα της δυτικού τύπου διατροφής – το συγκεκριμένο είδος βακτηρίου εμπλέκεται στον μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο είδος βακτηρίου καθώς και η οικογένεια βακτηρίων στην οποία ανήκει, μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα της ενέργειας που διατίθεται στον ξενιστή του. Η έρευνα συνεχίζεται σχετικά με άλλες πιθανές δράσεις αυτού του τύπου βακτηρίου.

Σημαντικότερη η διατροφή από την άσκηση στην αρχή της ζωής

Συνολικά πάντως οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υιοθέτηση ανθυγιεινής διατροφής στην αρχή της ζωής έχει πιο μακροπρόθεσμες επιδράσεις στο μικροβίωμα σε σχέση με την άσκηση στην αρχή της ζωής.

«Είμαστε αυτό που τρώγαμε ως παιδιά»

Οπως ανέφερε ο δρ Γκάρλαντ ήταν εντυπωσιακό το πόσο μπορούν να διαρκέσουν οι αλλαγές που παρατηρούνται στο μικροβίωμα στην αρχή της ζωής. Κλείνοντας, ο ερευνητής είπε ότι το μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν είναι ότι «δεν είμαστε μόνο αυτό που τρώμε, αλλά αυτό που τρώγαμε ως παιδιά!»

πηγή: in.grΠηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video