ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Κορωνοϊός: Κάνατε το εμβόλιο; Γιατί πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα

Κορωνοϊός: Κάνατε το εμβόλιο; Γιατί πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα

Πέντε λόγοι για τους οποίους ο εμβολιασμός εναντίον του νέου κορωνοϊού δεν συνεπάγεται αυτομάτως επιστροφή στον παλαιό, ανέμελο τρόπο ζωής.

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι κάνουν σταδιακά τη δεύτερη δόση του εμβολίου εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και πολλοί νομίζουν ότι πλέον ξεμπέρδεψαν μαζί του. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν ισχύει – ακόμα. Παρά το εμβόλιο, πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, όπως το να φορούν προστατευτική μάσκα.

«Το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν σημαίνει αυτομάτως ότι μπορούμε να ανακτήσουμε τις παλιές συνήθειές μας», λέει η λοιμωξιολόγος Dr. Kristin Englund, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Έως ότου αποκτήσουμε κάποιου είδους ανοσία αγέλης, το εμβόλιο θα αποτελεί απλώς ένα ακόμα μέτρο προστασίας εναντίον της νόσου Covid-19».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ανοσία αγέλης θα αποκτηθεί όταν κάνει το εμβόλιο (και τις δύο δόσεις) το 50-80% του πληθυσμού. Η ανοσία αγέλης είναι η έμμεση προστασία που παρέχεται σε μια πληθυσμιακή ομάδα, επειδή μεγάλο ποσοστό του υπόλοιπου πληθυσμού έχει ανοσία σε κάποια λοιμώδη νόσο. Η ανοσία μπορεί να έχει επιτευχθεί με φυσικό τρόπο (επειδή νόσησαν) ή με τεχνητό (με εμβολιασμό).

Με βάση αυτό το δεδομένο, πρέπει να κάνουμε πολλή υπομονή ακόμα. Ειδικά όσοι εμβολιάζονται, πρέπει να ελέγξουν τις προσδοκίες τους για ταχεία επιστροφή στην κανονική ζωή τους. «Τα εμβόλια είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», λέει η Dr. Englund.

Γιατί, όμως, εφ’ όσον κάποιος εμβολιάζεται πρέπει να εξακολουθήσει να φορά προστατευτική μάσκα; Δεν του παρέχει προστασία το εμβόλιο; Η Dr. Englund λέει πως υπάρχουν πέντε κύριοι λόγοι για τους οποίους ο κορωνοϊός δεν σταματάει αυτομάτως με το εμβόλιο:

Το εμβόλιο χρειάζεται χρόνο για να δράσει

Η μέγιστη προστασία που παρέχει (είναι περίπου 94-95%) επιτυγχάνεται περίπου δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Μετά την πρώτη δόση, υπάρχει μερική προστασία. Αυτή επιτυγχάνεται σε περισσότερο καιρό και είναι πολύ χαμηλότερη.

Η προστασία που παρέχει δεν είναι πλήρης

Όπως προαναφέρθηκε τα εμβόλια προσφέρουν προστασία 94-95% έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ουδείς γνωρίζει ποιος θα ανήκει στο 5% που δεν θα ανταποκριθεί επαρκώς.

Δεν είναι γνωστό αν προστατεύει και από τη μετάδοση του ιού

Το εμβόλιο προλαμβάνει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Επομένως, αν κάποιος μολυνθεί, δεν θα εκδηλώσει συμπτώματα. Παραμένει όμως άγνωστο αν μπορεί να είναι ένας φορέας που δεν θα αρρωσταίνει, αλλά θα μεταδίδει τον κορωνοϊό. Και η παρούσα πανδημία τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.

Πρέπει να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες

Έως ότου φτάσουμε στο επίπεδο της ανοσίας αγέλης, πρέπει να εξακολουθούμε να προστατεύουμε ενεργά όσους δεν έχουν ακόμα κάνει το εμβόλιο. Πρέπει επίσης να προστατευθούν όσοι δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο (π.χ. τα άτομα με αλλεργία στα συστατικά του).

Ας μην ξεχνάμε επίσης πως δεν είναι ακόμα γνωστό αν το εμβόλιο θα παρέχει προστασία 94-95% στους πάσχοντες από σοβαρά χρόνια νοσήματα. Ούτε αν αυτό το επίπεδο προστασίας θα επιτυγχάνεται στους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό. «Οι μελέτες με τα εμβόλια διεξήχθησαν σε χιλιάδες υγιείς εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων», λέει η Dr. Englund.

Το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι ακόμα πολύ χαμηλό

Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες στην παροχή των εμβολίων. Απαιτούνται επίσης δύο δόσεις από κάθε εμβόλιο, που απέχουν τουλάχιστον 21-28 ημέρες μεταξύ τους. Επομένως, μετά το καλοκαίρι (φθινόπωρο ή και χειμώνα) θα μπορούμε να μιλάμε για ανοσία αγέλης.

Τίποτα δεν γίνεται αυτομάτως

Όσο κι αν το επιθυμούμε, λοιπόν, το εμβόλιο δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι ο κορωνοϊός θα βγει από τη ζωή μας. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να εξακολουθήσουμε να τηρούμε ευλαβικά όλα τα μέτρα προστασίας από αυτόν:

  • Να φοράμε συνεχώς προστατευτική μάσκα
  • Να πλένουμε και να απολυμαίνουμε καλά τα χέρια μας
  • Να αποφεύγουμε να πλησιάζουμε άλλα άτομα εγγύτερα από τα δύο μέτρα
  • Να αποφεύγουμε τον συνωστισμό

Πηγή: iatropedia.grΠηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video