ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Κορωνοϊός – Μετάλλαξη Ουγκάντας: Πώς ο νέος μολυσματικός «επισκέπτης» έφτασε στη χώρα μας

Κορωνοϊός – Μετάλλαξη Ουγκάντας: Πώς ο νέος μολυσματικός «επισκέπτης» έφτασε στη χώρα μας

Εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας το πρώτο μεταλλαγμένο κρούσμα κορονοϊού από την Ουγκάντα. Πώς… συμπεριφέρεται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ένας νέος… απρόσκλητος μολυσματικός επισκέπτης βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας, με τη μορφή μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού. 

Το πρώτο κρούσμα επί ελληνικού εδάφους της μετάλλαξης της Ουγκάντας (Lineage A.23.1/Uganda), εντοπίστηκε μέσω του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 και ανακοινώθηκε το απόγευμα από τον ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, «Το ένα θετικό με την παρουσία μετάλλαξης της Ουγκάντας Lineage A.23.1/Uganda είναι εγχώριο και προέρχεται από την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος του κορονοϊού εντοπίστηκε σε Ελληνίδα, η οποία είχε ταξιδέψει σε χώρα της Αφρικής, αλλά όχι στην Ουγκάντα, όπου ενδημεί το συγκεκριμένο στέλεχος. Ωστόσο, η παρουσία της μετάλλαξης αυτής σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής και γύρω από την Ουγκάντα, αυξάνει τις πιθανότητες να το μετέφερε στην Ελλάδα, κατά την επιστροφή της από το ταξίδι.

Δηλώθηκε ως «εγχώριο» κρούσμα γιατί δεν εντοπίστηκε από τους εκτεταμένους ελέγχους που πραγματοποιούν τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στα αεροδρόμια της χώρας. Διερευνάται, επίσης, η περίπτωση η μόλυνση της γυναίκας να είναι δευτερογενής, δηλαδή να κόλλησε τον ιό από άλλον άνθρωπο και όχι από το ταξίδι της. Για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί εκτεταμένους ελέγχους στο περιβάλλον της γυναίκας.

Ποια είναι, όμως, η επιδημιολογική σημασία αυτής της νέας ανακάλυψης;

Τι είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος της Ουγκάντα

Η μετάλλαξη της Ουγκάντας είναι πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη και για τον λόγο αυτό δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, ως προς την συμπεριφορά της στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει χαρακτηριστεί, ωστόσο, ως «ειδικού ενδιαφέροντος» επειδή το τελευταίο διάστημα εξαπλώνεται στην Κεντρική Αφρική και στις χώρες γύρω από την Ουγκάντα.

Σε πολύ μικρά ποσοστά επί του πληθυσμού, έχει εντοπιστεί επίσης, στην Αμερική, τον Καναδά, την Αγγλία, την Ελβετία και άλλες χώρες.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα. Το μόνο που ξέρουν είναι ότι μεταδίδεται με σχετική ευκολία στις περιοχή της Ουγκάντας και στην πρωτεύουσα της χώρας Καμπάλα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με το businessinsider, η νέα αυτή παραλλαγή αποτελεί παρόμοια μετάλλαξη με αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ πιθανολογούν ότι συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο, καθώς οι δύο αυτές παραλλαγές του κορονοϊού έχουν σχεδόν ίδιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη- ακίδα.

Την ίδια στιγμή, αυξημένη εμφανίζεται η παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού στη χώρα, με 242 νέα κρούσματα να εντοπίζονται και να ανακοινώνονται το απόγευμα από τον ΕΟΔΥ, για το σύνολο της Επικράτειας.

Το στέλεχος που τείνει να επικρατήσει είναι αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, με 226 νέα περιστατικά, ενώ βρέθηκαν επιπλέον 12 με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής και 1 με τη μετάλλαξη της Ουγκάντας.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, και Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυτιλήνης, Καλύμνου και Εύβοιας.

Συγκεκριμένα:

  • 226 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας (Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012),
  • 12 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής (LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2), ενώ
  • 1 στέλεχος βρέθηκε με τη μετάλλαξη της Ουγκάντας (Lineage A.23.1/Uganda

Στα 1.047 έχουν φτάσει τα συνολικά μεταλλαγμένα δείγματα σε όλη την Ελλάδα.

Της Γιάννας Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.grΠηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video