ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Κορωνοϊός: Η κλασική υφασμάτινη μάσκα γίνεται “επιπέδου Ν95” με αυτό το απλό πρόσθετο

Κορωνοϊός: Η κλασική υφασμάτινη μάσκα γίνεται “επιπέδου Ν95” με αυτό το απλό πρόσθετο

Οι μάσκες τύπου N95 θεωρούνται οι πιο ασφαλείς στην προστασία από αερομεταφερόμενους ιούς, αλλά εξακολουθούν να είναι σε ανεπάρκεια.

Καθώς η πανδημία COVID-19 που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός μαίνεται, υπάρχει μια έξυπνη λύση που θα σας προστατεύσει σχεδόν όσο και μία ιατρική μάσκα κορυφαίας ποιότητας.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, υπάρχει μια πολύ απλή λύση για να κάνετε την απλή, υφασμάτινη μάσκα σας σχεδόν τόσο προστατευτική όσο και μια N95.

Κορωνοϊός: Βάλτε στεγνό μωρομάντηλο ως φίλτρο στην μάσκα σας και θα γίνει “επιπέδου Ν95”

Μια μάσκα τριών στρώσεων που εφαρμόζει καλά στο πρόσωπό σας μπορεί να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια του κορονοϊού, σύμφωνα με ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου της British Columbia (UBC).

Για την μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aerosol Science and Technology, οι ερευνητές δοκίμασαν πολλές παραλλαγές μάσκας και 41 διαφορετικά υφάσματα για να εξετάσουν το πώς και πόσο μπλόκαραν τα σταγονίδια. Αφότου συνέκριναν τα αποτελέσματα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μάσκες που αποτελούνται από δύο στρώματα από βαμβακερό υλικό αραιής ύφανσης συν ένα στεγνό μωρομάντηλο σαν φίλτρο ήταν πολύ αποτελεσματικές στο να σταματήσουν την εξάπλωση των ιικών σταγονιδίων.

«Τα στεγνά μωρομάντηλα είναι συνήθως κατασκευασμένα από υλικά παρόμοια με τα είδη πολυπροπυλενίου στις ιατρικές μάσκες και τις μάσκες τύπου N95«, ανέφερε η δρ. Jane Wang, κλινική καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή της Σχολής Βιοϊατρικής Μηχανικής του UBS.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δρ. Steven N. Rogak, καθηγητή μηχανολογίας του UBS, ο οποίος ειδικεύεται στα αερολύματα, «μια καλά εξοπλισμένη, καλά σχεδιασμένη υφασμάτινη μάσκα με ένα στεγνό μωρομάντηλο ως φίλτρο θα είναι πιο αποτελεσματική στο φιλτράρισμα σωματιδίων διαστάσεων 5- ή 10-μικρών, σε σύγκριση με μια κακώς τοποθετημένη μάσκα N95«.

Και πρόσθεσε: «Αν και ο κορονοϊός έχει μέγεθος περίπου 0,1 μικρά, συνδέεται πάντα με κάτι μεγαλύτερο, όπως τα σταγονίδια που παράγονται από την αναπνοή, την ομιλία και τον βήχα».

Σύμφωνα με έρευνα του 2012 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Pulmonary Medicine, το μέσο αερόλυμα ανθρώπινου βήχα κυμαίνεται από 0,01 έως 900 μικρά, υποδηλώνοντας ότι η προσθήκη ενός στεγνού μωρομάντηλου ως φίλτρο σε μια μέση υφασμάτινη μάσκα θα μπορούσε να είναι αρκετό, για να εμποδίσει την εξάπλωση ιικών αναπνευστικών σταγονιδίων.

Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προτείνουν τρία στρώματα για μια μη ιατρική μάσκα:

  1. ένα απορροφητικό εσωτερικό στρώμα κοντά στο στόμα
  2. ένα μεσαίο στρώμα φιλτραρίσματος και
  3. ένα εξωτερικό στρώμα που εκτίθεται στο εξωτερικό περιβάλλον
Κορωνοϊός: Από τι υλικά να είναι η μάσκα σας

Η ερευνητική ομάδα του UBS προτείνει συγκεκριμένα υφάσματα για διάφορα μέρη της μάσκας:

Για το εξωτερικό στρώμα:
  • διπλοκεντητό βαμβάκι
  • καπιτονέ βαμβάκι
  • πλεκτό νάιλον
  • πολυεστέρα σατέν
Για το εσωτερικό στρώμα, που είναι σε επαφή με το στόμα:
  • διπλοκεντητό βαμβάκι
  • καπιτονέ βαμβάκι
  • απλό ύφασμα μετάξι

Το νάιλον και ο πολυεστέρας απωθούν το νερό, διατηρώντας τα βλαβερά σταγονίδια από το να εισέλθουν στα εσωτερικά στρώματα. Το βαμβάκι και το μετάξι έχουν άνετη αίσθηση στο δέρμα, αναπνέουν καλά και απομακρύνουν την υγρασία. Η ύφανση κάθε υλικού είναι σημαντική για την ικανότητα αναπνοής και διήθησης.

Τα στεγνά μωρομάντηλα, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν καθημερινά χωρίς ιδιαίτερο κόστος, αποτελούν εξαιρετικά φίλτρα.

“Τα μωρομάντηλα αναπνέουν και παγιδεύουν αποτελεσματικά τα σωματίδια. Είναι βιοσυμβατά και περιέχουν ελάχιστα συντηρητικά και χημικές ουσίες, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμό ή αναπνευστικά προβλήματα», είπε ο δρ. Rogak.

Τέλος, οι ερευνητές υπογράμμισαν την σημασία της πολύ καλής εφαρμογής της μάσκας στο πρόσωπο, γύρω από το στόμα και την μύτη. Και προσοχή: Το μωρομάντηλο πρέπει να είναι στεγνό!

Πηγές: https://www.eurekalert.org, https://bestlifeonline.com

 Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video