ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Kορωνοϊός: Γιατί «προτιμά» τους άνδρες - Τι λέει έρευνα του «Yale»

Kορωνοϊός: Γιατί «προτιμά» τους άνδρες - Τι λέει έρευνα του «Yale»

Τι ρόλο παίζουν τα χρωμοσώματα, οι ορμόνες αλλά και η ηλικία.

Στη λύση του «μυστηρίου» γιατί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 ευθύς εξαρχής έδειξε την «προτίμησή» του στο ανδρικό φύλο, πλήττοντας το σε σοβαρότερο βαθμό απ’ ότι το γυναικείο, έφτασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στο Science, η Ακίκο Ιβασάκι, καθηγήτρια Ανοσολογίας και Μοριακής, Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο αλλά και ερευνήτρια στο Ιατρικό Ινστιτούτο “Howard Hughes” εντόπισε τους παράγοντες που καθιστούν τους άνδρες πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό από τις γυναίκες.

Από την αρχή που εμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 ήταν εμφανές ότι η ηλικία και το φύλο ήταν οι δύο παράγοντες που κυριαρχούσαν. Η Δρ. Ιβασάκι και οι συνεργάτες της εστίασαν βάσει αυτών των δύο στοιχείων στο πρότυπο της γονιδιακής έκφρασης που ελέγχει τις έμφυτες (φυσικές) αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στις ιογενείς λοιμώξεις. Η πρώτη αυτή γραμμή της άμυνας του οργανισμού έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών αρχίζει να φθίνει δραματικά στους άνδρες στην ηλικία των 62 και 64 ετών. Στις γυναίκες η ανοσολογική αυτή απόκριση αρχίζει να φθίνει περίπου έξι χρόνια αργότερα.

Είναι όμως μόνο αυτή η διαφορά που κάνει τους άνδρες 1,7 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από λοίμωξη COVID-19 συγκριτικά με τις γυναίκες;

Το χρωμόσωμα Χ

Όπως εξηγεί στη μελέτη της η Δρ Ιβασάκι, οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ ενώ οι άνδρες ένα. Τα χρωμοσώματα Χ είναι σημαντικά διότι είναι πλούσια σε γονίδια που ρυθμίζουν την ανοσοαπόκριση. Κι ενώ στις γυναίκες το ένα από τα χρωμοσώματα Χ είναι σε κατάσταση σιγής, σε κάποιες περιπτώσεις καίριας σημασίας γονίδια από τα δύο χρωμοσώματα Χ μπορούν να ενεργοποιήσουν το έμφυτο (φυσικό) ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή το «σύστημα συναγερμού» του σώματος που εντοπίζει τους παθογόνους εισβολείς. Ουσιαστικά, οι γυναίκες έχουν ενισχύσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να καλέσουν νωρίς σε περίπτωση λοίμωξης, που οι άντρες, με το ένα και μοναδικό χρωμόσωμα Χ δεν έχουν.

Οι ορμόνες

Επίσης οι ορμόνες του φύλου παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιρρέπεια για κακή έκβαση της νόσου COVID-19. Σε ζωικό μοντέλο της λοίμωξης, η υψηλότερη θνησιμότητα στα άρρενα τρωκτικά αποδόθηκε στον προστατευτικό ρόλο των οιστρογόνων, των κατ’ εξοχήν γυναικείων ορμονών. Η παρουσία των οιστρογόνων μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή του υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE 2), ενός υποδοχέα στην επιφάνεια πολλών κυττάρων που τον χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Αντιστρόφως, τα ανδρογόνα φαίνεται να ενισχύουν την ικανότητα του κορωνοϊού να μολύνει τα κύτταρα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που υποβάλλονται σε θεραπεία αποστέρησης ανδρογόνων για καρκίνο του προστάτη φαίνεται να είναι λιγότερο ευαίσθητοι στη λοίμωξη COVID-19.

Η ηλικία

Επιπροσθέτως η ηλικία ενισχύει και μερικές φορές σαμποτάρει την ανοσολογική απόκριση ενός άνδρα στη λοίμωξη COVID-19. Καθώς οι άντρες λίγο μετά τα 60 έτη αρχίζουν να χάνουν την ικανότητά τους να έχουν μια αρχική ανοσοαπόκριση έναντι του κορωνοϊού, συχνά υπάρχει επίσης μια αντισταθμιστική υπερβολική αντίδραση από άλλα μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να οδηγήσουν σε επιζήμια φλεγμονή, σύμφωνα με επιστήμονες. Αυτοί οι φλεγμονώδεις παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτοκίνης», η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες και σε άλλους ιστούς, χαρακτηριστικό γνώρισμα των σοβαρών περιπτώσεων COVID-19.

«Η αποκάλυψη των λεπτομερειών των διαφορετικών αποκρίσεων του ανοσοποιητικού συστήματος ανδρών και γυναικών θα βοηθήσει τόσο στην ανάπτυξη εμβολίων όσο και σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες» σημειώνει η Δρ. Ιβασάκι. Και εκφράζει την ελπίδα ότι «τα εμβόλια θα αρχίσουν να εξισορροπούν τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών και θα μειώσουν τους θανάτους για όλους».Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video