ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Όταν η νόσος covid -19 χαρακτηριζόταν ως μία "μυστηριώδης πνευμονία"... Ποιος να φανταζόταν πού θα φτάναμε έναν χρόνο μετά.

Όταν η νόσος covid -19 χαρακτηριζόταν ως μία "μυστηριώδης πνευμονία" που έχει "χτυπήσει" ορισμένους ανθρώπους. Ποιος να φανταζόταν πού θα φτάναμε έναν χρόνο μετά.

Μία περίεργη είδηση, προερχόμενη από την Κίνα και με πρωταγωνιστή έναν καινούριο, μυστηριώδη ιό, εμφανίστηκε στις ελληνικές ειδήσεις τις τελευταίες ημέρες του 2019. Μπορεί οι αρχές της Κίνας αρχικά να προσπάθησαν να αποσιωπήσουν το γεγονός, ωστόσο τελικά ο ιός αυτός όχι μόνο αποτέλεσε θέμα συζήτησης στα σπίτια όλου του κόσμου, αλλά σημάδεψε μία ολόκληρη χρονιά, πέρασε σύνορα, ταξίδεψε στις 5 ηπείρους και άλλαξε τις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

 "Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι ερευνούν 27 κρούσματα ιογενούς πνευμονίας στην κεντρική πόλη Γουχάν έπειτα από τις φήμες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με τις οποίες τα κρούσματα αυτά πιθανόν να συνδέονται με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS)", έγραφαν τα πρώτα δημοσιεύματα στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, με τίτλο "Μυστηριώδης πνευμονία προσβάλλει δεκάδες ανθρώπους".

Ο ιός όπως φαίνεται στο μικροσκόπιο.

Ο ιός όπως φαίνεται στο μικροσκόπιο.  AP

 Δέκα μέρες μετά είχαμε τον πρώτο νεκρό. Πρόκειται για έναν 61χρονο άνδρα.

 "Ένας 61χρονος άνδρας είναι το πρώτο θύμα της επιδημίας πνευμονίας που έχει ξεσπάσει στην κεντρική Κίνα, ανακοίνωσαν οι κινεζικές υγειονομικές αρχές οι οποίες παρακολουθούν την ασθένεια που μπορεί να οφείλεται σε έναν νέο κορονοϊό της οικογένειας των ιών στην οποία ανήκει ο Sars (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας)", διαβάζαμε στις 11 Ιανουαρίου του 2020.

Η αγορά στη Γιουχάν από την οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 η πανδημία κορονοϊούΗ αγορά στη Γιουχάν από την οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 η πανδημία κορονοϊού  AP

"Οι περισσότεροι από τους ασθενείς εργάζονταν σε μια ιχθυαγορά στο Γουχάν, η οποία έκλεισε την 1η Ιανουαρίου εξαιτίας της επιδημίας. Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έχουν πάρει προφυλάξεις, όπως η επιτάχυνση απολύμανσης των τρένων και των αεροπλάνων και ο έλεγχος των επιβατών".

Οι πληροφορίες που έφταναν από Κίνα ήταν ελάχιστες.

Ο 26χρονος Σεν Ζιλόνγκ που εργάζεται ως σεφ στην κινεζική πόλη Γουχάν διηγείται σε δημοσιογράφους της DW: "Εκείνη την εποχή κατάλαβα για πρώτη φορά ότι υπάρχει ένας καινούριος, μυστηριώδης, δολοφονικός ιός χωρίς όνομα. Ένας φίλος μου είναι γιατρός, εργάζεται στο πνευμονολογικό τμήμα νοσοκομείου εδώ στην Γουχάν. Είχαμε ραντεβού για φαγητό σε μία στιγμή που όλοι υποψιαζόμαστε ότι κάτι συμβαίνει, αλλά δεν ακούγαμε τίποτα στις ειδήσεις. Ο φίλος μου δεν τολμούσε να πει κάτι, αλλά είδα ότι δεν εμφανίστηκε στο ραντεβού και μετά έστειλε μήνυμα, λέγοντας: Αγοράστε μάσκες! Εκεί σκεφτήκαμε βέβαια ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει...".

"Τι είναι πάλι αυτό;", σκεφτόμασταν ενώ σκρολάραμε στο κινητό και πέφταμε πάνω σε αυτό το περίεργο και μυστηριώδες νέο με πρωταγωνιστή έναν καινούριο ιό. Φυσικά δεν είχαμε την παραμικρή υποψία πώς έμελλε να επηρεάσει τις ζωές μας κάτι τόσο μακρινό. Ποιος να φανταζόταν πως ένας ιός που έκανε την εμφάνισή του σε μία πόλη το όνομα της οποίας ακούγαμε για πρώτη φορά, θα επηρέαζε τις ζωές μας σε τέτοιο βαθμό.

Το πρώτο καμπανάκι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό "ήχησε" στις 14 Ιανουαρίου.

"Μπορεί να υπήρξε "περιορισμένη" μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ενός νέου κορονοϊού στην Κίνα, ενδεχομένως μεταξύ μελών μιας οικογένειας και υπάρχει ενδεχόμενο να εξαπλωθεί ευρύτερα. Ωστόσο είναι πολύ σαφές αυτήν τη στιγμή ότι δεν έχουμε συνεχή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο", έλεγε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

Μέχρι τις 21 Ιανουαρίου τα θύματα του ιού ήταν 4 (όλοι στην Γουχάν), σύμφωνα πάντα με τις κινεζικές αρχές.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε επίσημα στις 21 Ιανουαρίου ότι ο κορονοϊός "μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο".

Ποινές σε όσους πολίτες κοινοποιούσαν πληροφορίες για τον ιό στα social media

Στις 18 Ιανουαρίου τα κρατικά μέσα της Γουχάν μετέδιδαν ότι οκτώ άνθρωποι "αντιμετωπίστηκαν βάσει του νόμου" σε σχέση με την κοινοποίηση πληροφοριών για τον ιό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο άνθρωποι είχαν δηλώσει παράλληλα στο Reuters ότι η αστυνομία τους έδωσε εντολή να αφαιρέσουν αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτοί αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Οι πρώτες συστάσεις προς ταξιδιώτες του ΕΟΔΥ στα τέλη Ιανουαρίου

Καθώς άρχισαν να πληθαίνουν σταδιακά τα κρούσματα, οι αρχές δειλά δειλά ανακάλεσαν την πεποίθηση ότι ο ιός αυτός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Με δεδομένο ότι δεν υπήρχε θεραπεία, οι συστάσεις προς τους ταξιδιώτες από τον ΕΟΔΥ στις 21 Ιανουαρίου αφορούσαν την πρόληψη.

  1. Αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή μη), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).
  2. Αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
  3. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
  4. Αν επιστρέφετε από περιοχή όπου έχει αναφερθεί κρούσμα και δη την Κίνα και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται:
  5. Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
  6. Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
  7. Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
  8. Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
Ετικέτες: 

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video