ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Το λαχανικό που ρίχνει την πίεση και μειώνει τη χοληστερόλη

Το λάχανο, η κατ' εξοχήν χειμωνιάτικη σαλάτα, αναδεικνύεται σε αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής χάρη στα πέντε σημαντικά οφέλη που εξασφαλίζει στον οργανισμό. Δείτε ποια είναι

Το λάχανο, το σταυρανθές λαχανικό που έχει στενή «συγγένεια» με το κουνουπίδι και το μπρόκολο, πέρα από τρόφιμο με μακραίωνη παρουσία στη διατροφή του ανθρώπου, αποτελεί θησαυρό για τον οργανισμό με τα εκπληκτικά του οφέλη. Ας δούμε τα οφέλη της κατανάλωσής τους όπως τα αποκαλύπτουν οι έρευνες και τα επισημαίνουν οι διαιτολόγοι.

1. Βοηθά στη ρύθμιση της φλεγμονής
Ο αντιοξειδωτικός του χαρακτήρας, στοιχείο που συναντάται στα σταυρανθή λαχανικά, βοηθά στην αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής, μια παθολογικής κατάστασης που συνδέεται με καρδιοπάθειες, ρευματοειδή αρθρίτιδα και φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Στις αντιοξειδωτικές ουσίες του συμπεριλαμβάνονται η σουλφοραφάνη και η καφεφερόλη.

Ερευνητικά δεδομένα έχουν συνδέσει την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών με μειωμένους αιματολογικούς δείκτες φλεγμονής.

2. Βελτιώνει την πέψη
Το λάχανο συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης και τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, ένας τύπος υδατάνθρακα που δεν διαλύεται στο έντερο και βρίσκεται σε αφθονία στο λάχανο, βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και πολλαπλασιάζουν τον πληθυσμό των ωφέλιμων βακτηρίων, όπως τα Bifidobacteria και Lactobacilli, στο εντερικό μικροβίωμα.

Τέτοια βακτήρια εμπλέκονται στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες K2 και B12.

3. Προφυλάσσει την καρδιά
Οι ανθοκυανίνες, οι φυτοχημικές ενώσεις που δίνουν στο μωβ λάχανο το χαρακτηριστικό του χρώμα, ανήκουν στην οικογένεια των πολύτιμων για την υγεία πολυφαινολών.

Αυξημένη κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, μείωση των τιμών αρτηριακής πίεσης και των πιθανοτήτων στεφανιαίας νόσου.

Περισσότερα από 36 διαφορετικά είδη ανθοκυανινών απαντώνται στο λάχανο, οι οποίες χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους αποδεικνύονται φρουροί της καρδιαγγειακής υγείας.

4. Ρίχνει την πίεση
Πρόσφατα ευρήματα συστήνουν μεγαλύτερη πρόσληψη καλίου για μείωση της αρτηριακής πίεσης. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέταλλο και ηλεκτρολύτη που αφθονεί στο λάχανο, το οποίο εξουδετερώνει την επίδραση του νατρίου στον οργανισμό, βοηθώντας στην αποβολή του περισσεύματος μέσω της ούρησης. Επιπλέον, το κάλιο χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και βοηθά στη ροή του αίματος.

Ενώ το νάτριο όσο και το κάλιο είναι σημαντικά για την υγεία καθώς ρυθμίζουν την οσμωτική πίεση στα κύτταρα, οι σύγχρονες δίαιτες εστιάζουν κυρίως στο πρώτο.

Το μωβ λάχανο αποτελεί εξαιρετική πηγή καλίου, παρέχοντας το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης με 178 μόλις γραμμάρια.

5. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
Η χοληστερόλη σχετίζεται με σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού από την πέψη έως τη σύνθεση ορμονών και βιταμίνης D. Ωστόσο, όταν τα επίπεδά της αυξηθούν -ιδίως αυτά της κακής LDL χοληστερόλης- πολλαπλασιάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Το λάχανο περιέχει δύο ουσίες που αποδεδειγμένα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης:

• διαλυτές φυτικές ίνες· μπορούν να δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο έντερο, εμποδίζοντας την απορρόφησή της από το αίμα. Το 40% περίπου των ινών του λάχανου ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Μια μεγάλη ανάλυση 67 μελετών διαπίστωσε ότι 2-10 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών την ημέρα, πέτυχαν μια μικρή αλλά σημαντική μείωση στα επίπεδα LDL χοληστερόλης των συμμετεχόντων.

• φυτοστερόλες· πρόκειται για φυτικές ενώσεις με δομή παρόμοια με της χοληστερόλης, οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της LDL χοληστερόλης από τον πεπτικό σωλήνα, συμβάλλοντας σε χαμηλότερα επίπεδά της. Μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών στερολών κατά 1 γραμμάριο ημερησίως μείωσε τις συγκεντρώσεις LDL χοληστερόλης έως και 5%, σύμφωνα με σχετική έρευνα.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video