ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

ΕΟΔΥ: Πώς να αποφύγετε τη γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι

ΕΟΔΥ: Πώς να αποφύγετε τη γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι

Η γαστρεντερίτιδα είναι πολύ συνηθισμένη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η ζέστη ευνοεί την αλλοίωση των τροφίμων.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι μικροοργανισμοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ιοί, βακτήρια και παράσιτα. Όταν μας μολύνουν προκαλούν ναυτία, διάρροια, έμετο, πόνο στην κοιλιά και ίσως πυρετό.

To κύριο χαρακτηριστικό των παθογόνων αυτών είναι ότι αναπτύσσονται στα τρόφιμα εξαιτίας των υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών. Ο ΕΟΔΥ παρέχει μερικές συμβουλές προστασίας από τη γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι.

Για ασφαλή τρόφιμα

  • Πλύσιμο των χεριών πριν και μετά τον χειρισμό των τροφίμων. Πρέπει επίσης να πλένουμε καλά τα χέρια μας μετά από την χρήση τουαλέτας, την αλλαγή πάνας, την επαφή με ζώα
  • Προστασία των τροφίμων και γενικότερα της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα
  • Πλύσιμο και απολύμανση όλων των επιφανειών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην προετοιμασία του φαγητού
  • Χρήση ξεχωριστού εξοπλισμού και σκευών (λ.χ. μαχαίρια, επιφάνειες κοπής) για τον χειρισμό ωμών τροφίμων
  • Προσεκτικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, ιδίως σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά
  • Κατανάλωση μόνο παστεριωμένου γάλακτος από το εμπόριο
  • Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από πιστοποιημένο τυροκομείο
  • Κατανάλωση τροφίμων μέχρι την ημερομηνία λήξης τους και όχι μετά από αυτήν
  • Τα κατεψυγμένα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται μέσα σε 1 ώρα από την απόψυξή τους. Η απόψυξη δεν πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά εντός ψυγείου.
  • Διατήρηση των μαγειρεμένων φαγητών ξεχωριστά από τα ωμά, κυρίως από κρέας, πουλερικά, θαλασσινά
  • Διατήρηση όλων των μαγειρεμένων φαγητών σε κατάλληλη θερμοκρασία (ιδανικά κάτω από 5°C) . Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ψυγείου, συνιστάται η κατανάλωση του μαγειρεμένου φαγητού εντός 2 ωρών από την προετοιμασία του
  • Αποφυγή μαγειρέματος από άτομα με γαστρεντερίτιδα

Για ασφαλές νερό

  • Μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Να φυλάσσονται σε ψυγείο ή σε σκοτεινό και δροσερό μέρος
  • Συνιστάται η κατανάλωση 2-3 λίτρων νερού την ημέρα, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές

Πηγή: ΕΟΔΥ



Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video