ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Μείωση εμφραγμάτων λόγω κορωνοϊού..

Η καραντίνα που επιβλήθηκε πριν από λίγους μήνες στη χώρα μας, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα εμφράγματα του μυοκαρδίου στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο αυτό δεν οφείλεται μόνο στην μειωμένη προσέλευση στα νοσοκομεία, αλλά στην απτή μείωση του αριθμού τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας, πανελλαδικής μελέτης που συνέκρινε τα καταγεγραμμένα περιστατικά σε 20 δημόσια νοσοκομεία της χώρας με τα αντίστοιχα περιστατικά του 2019. Η καταγραφή αφορά την περίοδο 2 Μαρτίου έως 13 Απριλίου και για εφέτος αντιστοιχεί στον πρώτο καιρό της επιδημίας του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση Clinical Cardiology, τα εμφράγματα που καταγράφηκαν κατ’ αυτήν την περίοδο εφέτος είναι 28% λιγότερα απ’ όσα πέρυσι. Ειδικότερα, σχεδόν στο σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων όπου εκτελούνται αγγειοπλαστικές εισήχθησαν εφέτος 771 ασθενείς με έμφραγμα. Πέρυσι την ίδια περίοδο, όμως, ήσαν 1.077.

Πού οφείλεται η διαφορά

Μεταξύ των νοσούντων εφέτος και πέρυσι δεν υπάρχουν ριζικές διαφορές, όσον αφορά το φύλο, την ηλικία ή την γενικότερη κατάσταση της υγείας. Πώς θα μπορούσε τότε να ερμηνευθεί η διαφορά; Με δύο τρόπους, γράφουν ο επιβλέπων ερευνητής δρ Λάμπρος Κ. Μιχάλης, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και οι συνεργάτες του:

Μειώθηκε η προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία, εξαιτίας του φόβου μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό

Υπήρξε πραγματική μείωση των κρουσμάτων, εξαιτίας του κοινωνικού απομονωτισμού που προκάλεσε η καραντίνα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, η κοινωνική απομόνωση είχε ως αποτέλεσμα μειωμένη έκθεση στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα έμφραγμα. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

Η ατμοσφαιρική ρύπανση

Η κίνηση στους δρόμους

Η έκθεση σε άλλα παθογόνα που είναι γνωστό ότι προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού (π.χ. στον ιό της γρίπης)

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν συσχετισθεί με τα οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου», τονίζουν στο άρθρο τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η μείωση που κατέγραψαν, είναι ανάλογη με εκείνη που έχει αναφερθεί και σε άλλες χώρες. Στη Βόρεια Ιταλία, λ.χ., παρατηρήθηκε μείωση κατά 26% και στις ΗΠΑ κατά 38%. Ωστόσο ο κορωνοϊός είχε πολύ χαμηλή διείσδυση στη χώρα μας, έναντι των άλλων χωρών, ακριβώς επειδή εμείς μπήκαμε πολύ νωρίς σε καραντίνα.

Η καραντίνα στην Ελλάδα

Ο δρ Μιχάλης και οι συνεργάτες του υπενθυμίζουν ότι ο νέος κορωνοϊός ανιχνεύθηκε στον πρώτο ασθενή στη χώρα μας στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Μέχρι τις 2 Μαρτίου 2020 που άρχισαν να καταγράφουν τις εισαγωγές ασθενών με έμφραγμα, είχαμε μόλις επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Μέχρι τις 13 Απριλίου 2020 που τελείωσε η καταγραφή, η Ελλάδα είχε συνολικώς 2.145 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 99 νεκρούς. Οι αριθμοί αυτοί αναλογικά ήταν χαμηλοί σε σύγκριση με άλλες χώρες του κόσμου και δεν δοκίμασαν τις αντοχές του ΕΣΥ. Ήδη, όμως:

Στις 10 Μαρτίου είχαν κλείσει όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια. Οι Αρχές συνιστούσαν να μειώσουμε αυτοβούλως τις μετακινήσεις.

Στις 16 Μαρτίου 2020 έκλεισε το 80% των επιχειρήσεων

Στις 23 Μαρτίου 2020 μπήκαμε σε πλήρη καραντίνα. Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία και τέθηκαν σε ισχύ οι μετακινήσεις μόνο με ειδικές άδειες

Συστάσεις για τα επόμενα κύματα

Υπό το φως των νέων ευρημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις σε επόμενο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα, οι ερευνητές συνιστούν:

-Ενθάρρυνση της προσέλευσης των ασθενών με συμπτώματα εμφράγματος στα νοσοκομεία

-Κατάλληλη οργάνωση των νοσοκομείων

-Υποδοχή των ασθενών με καρδιαγγειακά συμπτώματα σε ειδικούς χώρους, για την αποφυγή συνωστισμού

-Χρήση test ταχείας διάγνωσης του κορωνοϊού, για τον περιορισμό των επικίνδυνων  καθυστερήσεων στην αντιμετώπιση των ασθενών με έμφραγμα


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video