ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο: Το φάρμακο που μπορεί να προλάβει τη θρόμβωση και να σώσει ζωές

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash ανέπτυξαν ένα φάρμακο που ενδεχομένως να μπορεί να χορηγηθεί ως μέσο πρόληψης μιας καρδιακής προσβολής. Το φάρμακο -που μέχρι στιγμής έχει μελετηθεί σε ανθρώπινα κύτταρα και ζωικά μοντέλα- ουσιαστικά εμποδίζει τις μικρές αλλαγές στη ροή του αίματος που προηγούνται της καρδιακής προσβολής και δρα στα αιμοπετάλια αποτρέποντας τον θρόμβο πριν αυτός γίνει θανατηφόρος ή προκαλέσει βλάβη.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Science Translational Medicine, έχουν περάσει περισσότερα από 15 χρόνια από την ανάδειξη κάποιου φαρμάκου για τη θεραπεία, πόσω μάλλον για την πρόληψη, της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Έτσι, λοιπόν, οι ερευνητές με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Justin Hamilton, ξεκίνησαν μία μελέτη, εξετάζοντας τις αλλαγές που συμβαίνουν στα αιμοπετάλια τη στιγμή του παθολογικού συμβάντος, δηλαδή της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Όπως αποδείχθηκε, βρήκαν ένα ενδιαφέρον ένζυμο, απομόνωσαν το υπεύθυνο γονίδιο και ανέπτυξαν ένα ζωικό μοντέλο που δεν έφερε το εν λόγω γονίδιο.

Προς έκπληξη των επιστημόνων, το ποντίκι αυτό ήταν απόλυτα προστατευμένο από την καρδιακή προσβολή. Στην προσπάθειά τους να μάθουν γιατί το ένζυμο παρείχε αυτή την προστασία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια ελαφρώς τροποποιημένη μεμβράνη στα αιμοπετάλια, η οποία φαίνεται πως απέτρεπε την προσκόλληση μεταξύ τους ή στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, τη στιγμή που συμβαίνουν μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος.

«Αυτή η διαταραχή της ροής του αίματος αποτελεί χαρακτηριστικό και προγνωστικό παράγοντα της καρδιακής προσβολής. Το ένζυμο επιτρέπει στα αιμοπετάλια να ανταποκριθούν σε αυτή την αλλαγή της ροής του αίματος και να αυξήσουν την ικανότητα πήξης, προκαλώντας καρδιακή προσβολή», επισημαίνει ο Δρ. Hamilton.

Από τη στιγμή που οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν τη σημασία του ενζύμου, ανέπτυξαν ένα φάρμακο που θα μπορούσε να σταματήσει αυτή τη διαδικασία σε ζωικά μοντέλα και εργαστηριακά μοντέλα από ανθρώπινο αίμα. Το φάρμακο αυτό, λοιπόν, έχει τις προοπτικές να χορηγηθεί σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία θρόμβων.

Το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη ενός πιο κατάλληλου υποψήφιου φαρμάκου που θα δοκιμαστεί κλινικά, με τον Δρ. Hamilton να ευελπιστεί στη δοκιμή του φαρμάκου σε ασθενείς που έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως οι πάσχοντες από διαβήτη.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι ίδιοι θρόμβοι, που στοχεύει το φάρμακο των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Monash, συνδέθηκαν πρόσφατα με την COVID-19 ως βασική αιτία θανάτου από τη νόσο, με τον ειδικό να αναφέρει ότι, παρόλο που είναι ακόμα νωρίς, «η πιθανότητα χρήσης του νέου αντιθρομβωτικού φαρμάκου για τη βελτίωση της θεραπείας των ασθενών με COVID-19 είναι μια ελκυστική ιδέα που θα πρέπει να διερευνηθεί».


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video