ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Κορωνοϊός: 5 μύθοι για τις προστατευτικές μάσκες

Κορωνοϊός: 5 μύθοι για τις προστατευτικές μάσκες

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι υφασμάτινες μάσκες; Χρειάζεται μάσκα όποιος δεν είναι άρρωστος; Πόσο απαραίτητη είναι η κοινωνική απόσταση, σε όσους φορούν μάσκα;

Από τότε που άρχισε η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός Covid-19 πολλά ακούγονται και λέγονται για τις προστατευτικές μάσκες και την ικανότητά τους να αναχαιτίζουν τη διασπορά του.

Οι προστατευτικές μάσκες είναι διαφόρων ειδών, κάθε ένα από τα οποία παρεχει τη δική του προστασία. Ο Dr Aaron Hamilton, ειδικός σε θέματα ασφάλειας των ασθενών από το Quality and Patient Safety Institute της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, ξεδιαλύνει πέντε από τους κυριότερους μύθους γι' αυτές.

Οι υφασμάτινες μάσκες δεν προσφέρουν κάτι

Η αλήθεια: Η χρήση μιας χειροποίητης υφασμάτινης μάσκας είναι ένας εύκολος τρόπος για να προστατεύσετε την οικογένεια και τον περίγυρό σας.

Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως με την εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων. Τα σταγονίδια αυτά εκπέμπονται από ασθενείς και ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, την ώρα που αυτοί βήχουν, φταρνίζονται, μιλούν, φωνάζουν ή τραγουδούν. Οι υφασμάτινες μάσκες αποτελούν έναν φυσικό φραγμό που εμποδίζει τη διασπορά των μολυσμένων σωματιδίων στον αέρα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να ελαττώσουν τον αριθμό των μικροοργανισμών που διασπείρει ένα άτομο. Επομένως, όσο περισσότεροι άνθρωποι φορούν μάσκες, ιδίως σε κλειστούς χώρους, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες έκθεσης στον ιό.

Με τη μάσκα είναι επίσης πιο δύσκολο να αγγίξετε το στόμα ή τη μύτη σας. Ο κορωνοϊός μεταδίδεται και με αυτόν τον τρόπο, καθώς τα μεγάλα μολυσμένα σταγονίδια που εκπέμπονται στον αέρα, αργά ή γρήγορα καταλήγουν στις επιφάνειες και στα αντικείμενα γύρω μας. Από εκεί, είναι θέμα χρόνου να τα αγγίξει κανείς και να μολυνθεί άθελά του.

Όποιος δεν είναι άρρωστος, δεν χρειάζεται μάσκα

Η αλήθεια: Δυστυχώς, ο κορωνοϊός δεν προκαλεί συμπτώματα σε όλα τα άτομα που μολύνει. Αντιθέτως, σημαντικό ποσοστό των φορέων του παραμένουν ασυμπτωματικοί. Οι άνθρωποι αυτοί διασπείρουν άθελά τους τον ιό με κάτι τόσο απλό όπως το ότι μιλούν ή και αναπνέουν ακόμα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η διασπορά από ασυμπτωματικούς φορείς αποτελεί σημαντικό τρόπο εξάπλωσης της πανδημίας. Επειδή, λοιπόν, κανένας δεν μπορεί πρακτικά να ξέρει αν είναι φορέας ή όχι, καλό είναι να φοράμε όλοι μάσκες στους κλειστούς χώρους. Εξυπακούεται ότι, αν παραστεί ανάγκη, θα κληθούμε να τις φορέσουμε και στους ανοικτούς χώρους, όπως ήδη γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Όποιος φορά μάσκα, δεν χρειάζεται να τηρεί απόσταση ασφαλείας

Η αλήθεια: Οι μάσκες αποτελούν απλώς το ένα μέτρο προστασίας από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Αν όμως ένας ασθενής αρχίσει να βήχει και να φταρνίζεται απ' ευθείας πάνω στη μάσκα σας, δύσκολα θα αποφύγετε τη μόλυνση από τον κορωνοϊό. Γι' αυτό τον λόγο πρέπει όλοι να τηρούν απαρέγκλιτα απόσταση ασφαλείας από τους γύρω τους. Ιδανικά η απόσταση αυτή πρέπει να είναι 2 μέτρα από τα άλλα άτομα.

Απαραίτητο είναι ακόμα να απολυμαίνετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε το πρόσθιο τμήμα της μάσκας σας. Και αυτό διότι αν το μολύνετε με τον κορωνοϊό, μπορεί άθελά σας να τον εισπνεύσετε.

Η μάσκα πρέπει να καλύπτει μόνο το στόμα

Η αλήθεια: Πολλοί το κάνουν αυτό, αλλά είναι τραγικό λάθος. Ο κορωνοϊός μεταδίδεται (και) με την εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων από τη μύτη. Φροντίστε, λοιπόν, να καλύπτει η μάσκα το στόμα και τη μύτη σας, αν θέλετε στ' αλήθεια να σταματήσετε τον κορωνοϊό.

Προφανώς δεν παρέχει κανένα απολύτως όφελος η τοποθέτηση της μάσκας στο σαγώνι ή στο λαιμό, ούτε στο μέτωπο!

Η μάσκα μπορεί να μας αρρωστήσει

Η αλήθεια: Έχουν υπάρξει κάποιος εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως όσοι φορούν μάσκα, εισπνέουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν με κάθε εκπνοή. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι όντως τοξικό, αν το εισπνεύσει κανείς σε υψηλά επίπεδα. Εν τούτοις, αυτό είναι απίθανο να συμβεί όταν κάποιος φορά υφασμάτινη προστατευτική μάσκα.

Παρ' όλα αυτά, ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες πρέπει να αποφεύγουν να φορούν μάσκα. Αυτές είναι:

  • Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών
  • Όποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες με την αναπνοή του
  • Όποιος δεν μπορεί να αφαιρέσει μόνος του τη μάσκα

Πηγή: Iatropedia.grΠηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video