ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Αντρική γονιμότητα: Μία απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εξασφαλίσει όχι μόνο καλύτερη καρδιαγγειακή και σκελετική υγεία και μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρκίνου, αλλά παίζει επίσης ρόλο-κλειδί στη γονιμότητα.

Σύμφωνα με νέα ισπανική επιστημονική μελέτη, μία και μόνο αλλαγή στη διατροφή των αντρών είναι αρκετή για να βελτιωθεί σημαντικά η ποσότητα και η ποιότητα των σπερματοζωαρίων τους, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί.

Οι ξηροί καρποί «σύμμαχος» της αντρικής γονιμότητας
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βελτιώσει την αντρική γονιμότητα σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 119 υγιείς άντρες νεαρής ηλικίας. Οι μισοί από αυτούς έπρεπε για 14 εβδομάδες να καταναλώνουν καθημερινά 60 γραμμάρια ξηρών καρπών (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια κ.λπ.) ενώ οι άλλοι μισοί, για λόγους σύγκρισης, συνέχισαν τη συνήθη διατροφή τους. Όλοι οι συμμετέχοντες έδιναν τακτικά δείγματα σπέρματος προς ανάλυση πριν και κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι αναλύσεις των δειγμάτων υπέδειξαν πως οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν καθημερινά ξηρούς καρπούς παρουσίασαν κατά μέσο όρο 16% αύξηση στον αριθμό των παραγόμενων σπερματοζωαρίων τους, 6% βελτίωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων τους, 1% βελτίωση της μορφολογίας (σχήμα και μέγεθος) των σπερματοζωαρίων τους και, τέλος, 4% αύξηση του βαθμού ζωτικότητας των σπερματοζωαρίων τους (δείκτης που εκφράζει το ποσοστό ζωντανών, υγιών σπερματοζωαρίων που υπάρχουν στο σπέρμα).

Πέρα από αυτές τις σημαντικές βελτιώσεις, στην ομάδα των ξηρών καρπών παρατηρήθηκε επίσης μικρότερο ποσοστό κατακερματισμένου DNA εντός των σπερματοζωαρίων. Ο κατακερματισμός του γενετικού υλικού των σπερματοζωαρίων συνδέεται στενά με την αντρική υπογονιμότητα.

Τα νέα ευρήματα έρχονται να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα που υπογραμμίζουν τον σημαντικότατο ρόλο της διατροφής στην αντρική γονιμότητα. Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν υποδείξει ότι βελτιώσεις στην ποιότητα του σπέρματος παρατηρούνται και χάρη σε μια διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (όπως τα Ω-3), σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε, καθώς και σε σελήνιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά οι άντρες μπορούν να τα βρουν στους ξηρούς καρπούς.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας θα αυξήσουν ενδεχομένως τις πιθανότητες ενός ζευγαριού να συλλάβει» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Άλμπερτ Σάλας-Ουέτος, από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili στην Ταρραγόνα της Ισπανίας.

Η νέα μελέτη παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Βαρκελώνη και πρόκειται να δημοσιευτεί σύντομα στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video