ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Η αντιοξειδωτική ουσία που «φρενάρει» την εξάπλωση του καρκίνου

Βρίσκεται μεταξύ άλλων στα σταφύλια και στο κόκκινο κρασί και έχει αποδειχτεί ότι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα.

Ο λόγος για τη ρεσβερατρόλη, μια βιοενεργή ουσία που έχει επίσης ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Η σχέση ρεσβερατρόλης και καρκίνου έχει αποτελέσει το κεντρικό θέμα αρκετών επιστημονικών ερευνών στο παρελθόν, ωστόσο μέχρι σήμερα παρέμεναν ασαφείς οι ακριβείς μηχανισμοί που καθοδηγούν τη δράση της αντιοξειδωτικής ουσίας στον οργανισμό. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Oncotargetπαρουσιάζει αναλυτικά πώς η ρεσβερατρόλη επιδρά σε μια πρωτεΐνη-κλειδί που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου.

Ρεσβερατρόλη και πρωτεΐνη p53

Οι ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο και το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία διαπίστωσαν ότι η ρεσβερατρόλη αναχαιτίζει τη δράση της πρωτεΐνης p53, οι μεταλλάξεις της οποίας απαντώνται σε ποσοστό πάνω από 50% των καρκινικών όγκων.

Συγκεκριμένα, μέσα από τα πειράματά τους στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα οι ερευνητές απέδειξαν για πρώτη φορά ότι η ρεσβερατρόλη αποτρέπει την επικίνδυνη συσσώρευση της μεταλλαγμένης πρωτεΐνης και ταυτόχρονα εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση (μετάσταση) των καρκινικών κυττάρων.

Η πρωτεΐνη p53 έχει χαρακτηριστεί ως ο «φύλακας του γονιδιώματος», καθώς έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα και να προστατεύει τα υγιή κύτταρα, καταστέλλοντας έτσι τον καρκίνο. Όταν όμως μεταλλάσσεται, η δράση της στον οργανισμό αντιστρέφεται και σχηματίζει επικίνδυνα συμπλέγματα, παρόμοια με τα συμπλέγματα αμυλοειδούς πρωτεΐνης που παρατηρούνται στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Τα πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές σε μεταλλαγμένες και μη μορφές της πρωτεΐνης p53 έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό επικίνδυνων συμπλεγμάτων των μεταλλαγμένων μορφών της p53 τόσο σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού όσο και σε καρκινικούς όγκους σε πειραματόζωα. Επίσης, «η ρεσβερατρόλη περιόρισε σημαντικά τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού και εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων» αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ντανιέλι Φεράς ντα Κόστα από το Ινστιτούτο Ιατρικής Βιοχημείας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video