ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

«Φάρμακο» το αδυνάτισμα για την κολπική μαρμαρυγή

Η απώλεια βάρους μπορεί να αντιστρέφει την πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας στους παχύσαρκους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 355 παχύσαρκοι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή. Ένας στους τρεις από αυτούς έχασαν το τουλάχιστον 10% του αρχικού σωματικού βάρους τους. Σε αυτή την υποομάδα, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς παρουσίασαν υποστροφή της πάθησής τους.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία της καρδιάς. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως προσβάλλει τουλάχιστον 35 εκατομμύρια ανθρώπους. Όσο αυξάνεται το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης, τόσο αυξάνονται τα κρούσματά της.

Στη χώρα μας ο αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται σε τουλάχιστον 150.000. Ενδέχεται, ωστόσο, να είναι και διπλάσιος, δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτήν.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι η απώλεια βάρους μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματά της. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων επεισοδίων.

Η νέα μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι ενδέχεται και να υποστρέψει εντελώς την κολπική μαρμαρυγή, λένε οι ερευνητές.

Γιατί είναι σοβαρή

Η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται όταν οι ανώτεροι θάλαμοι της καρδιάς (οι κόλποι) αρχίζουν να κτυπούν ακατάστατα, αντί με έναν σταθερό, φυσιολογικό ρυθμό.

Αν και αυτό δεν απειλεί αμέσως τη ζωή, εάν επιμείνει στο χρόνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολύ σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Europace, την οποία εκδίδει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (EHS).

Οι ειδικοί τα χαρακτηρίζουν ως εξαιρετικά σημαντικά, διότι υπογραμμίζουν την σημασία της απώλειας βάρους για τους παχύσαρκους ασθενείς.

«Η απώλεια βάρους έχει ζωτική σημασία γι’ αυτούς τους ασθενείς», σχολίασε ο Dr. Dhanunjaya Lakkireddy, επικεφαλής του Τομέος Ηλεκτροφυσιολογίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. «Και αυτό, διότι η παχυσαρκία τροφοδοτεί πολλούς από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην κολπική μαρμαρυγή».

Τέτοιοι παράγοντες είναι η υπέρταση, ο διαβήτης και η υπνική άπνοια, δηλαδή η παροδική, συχνή διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου.

Επομένως, «με το αδυνάτισμα στοχεύουμε στη ρίζα της πάθησης και όλες τις συννοσηρότητες μαζί», πρόσθεσε ο  Dr. Lakkireddy.

Η νέα μελέτη

Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Dr. Melissa Middeldorp, από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.

Οι 355 ασθενείς ακολούθησαν εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής και τρόπου ζωής για να αδυνατίσουν. Ένας κοινός κανόνας, όμως, ήταν ο περιορισμός των θερμίδων και των επεξεργασμένων τροφίμων με πολλούς υδατάνθρακες.

Άρχισαν επίσης να γυμνάζονται συστηματικά. Στην αρχή, έκαναν χαμηλής εντάσεως άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα και αργότερα μετρίας εντάσεως προπόνηση (π.χ. βάδην). Ο στόχος ήταν να καταφέρουν να γυμνάζονται επί 30 λεπτά κάθε ημέρα.

Φρόντιζαν επίσης να ακολουθούν ειδικές συμβουλές για να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρό τους. Τέλος, έλαβαν μέτρα και για την υπνική άπνοια.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, όσοι από αυτούς είχαν καταφέρει να χάσουν το τουλάχιστον 10% του σωματικού βάρους τους, είχαν την καλύτερη πορεία.

Αυτοί ήταν 135 εθελοντές, το 88% εκ των οποίων είχαν σημαντική διαφορά στην κολπική μαρμαρυγή τους. Στην πραγματικότητα, είτε δεν είχαν κανένα επεισόδιο το τελευταίο έτος, είτε είχαν μόνο ένα που ήταν παροξυσμικό.

Επίμονα και παροξυσμικά

Τα επεισόδια της κολπικής μαρμαρυγής συνήθως είναι επίμονα. Αυτό σημαίνει ότι διαρκούν τουλάχιστον μία εβδομάδα, μερικές φορές ακόμα και μήνες.

Επιπλέον, μπορεί να χρειασθούν θεραπεία (π.χ. φάρμακα ή ηλεκτροσόκ στην καρδιά) για να σταματήσουν.

Αντιθέτως, η παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή διαρκεί λιγότερο από μία εβδομάδα και υποχωρεί από μόνη της, κατά την Dr. Middeldorp.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα πως η κολπική μαρμαρυγή επιδεινώθηκε σε πολλούς από τους ασθενείς που δεν αδυνάτισαν αρκετά.

Ειδικότερα, από τους 116 ασθενείς που έχασαν λιγότερο από το 3% του αρχικού βάρους τους, το 41% εξελίχθηκαν από την παροξυσμική μαρμαρυγή στην επίμονη.

«Η εξέλιξη της νόσου φάνηκε να συσχετίζεται άμεσα με το βαθμό του αδυνατίσματος», είπε η Dr. Middeldorp. «Χωρίς αδυνάτισμα, οι ασθενείς μας εξελίχθηκαν σε πιο σοβαρές μορφές της νόσου».

Οι ειδικοί συνιστούν στους πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή με περιττά κιλά να προσπαθήσουν να τα χάσουν. Αυτό προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού τους.

Όσον αφορά το πώς μπορούν να το επιτύχουν, ας δοκιμάσουν να μειώσουν το μέγεθος των μερίδων τους και να τρώνε λιγότερη ζάχαρη, συνιστούν. Πρέπει επίσης να τρώνε περισσότερα λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες (π.χ. ψάρι).

 

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video