ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Πιθανή δηλητηρίαση από τις πετσέτες της κουζίνας - Τι έδειξε έρευνα!

Πιθανή δηλητηρίαση από τις πετσέτες της κουζίνας - Τι έδειξε έρευνα!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαυρίκιου έδειξαν, ότι παράγοντες όπως το μέγεθος της οικογένειας, ο τύπος διατροφής και η πολλαπλή χρήση της ίδιας πετσέτας στην κουζίνα είναι -μεταξύ άλλων- παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών στις πετσέτες κουζίνας, προκαλώντας ενδεχομένως και τροφική δηλητηρίαση!

Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η οικογενειακή σύνθεση και οι πρακτικές υγιεινής στην κουζίνα επηρέασαν το μικροβιακό φορτίο στις πετσέτες της κουζίνας”, δήλωσε η δρ. Biranjia-Hurdoyal. “Επίσης διαπιστώσαμε ότι η διατροφή, ο τύπος χρήσης (σ.σ. των πετσετών) και το αν είναι υγρές/νωπές οι πετσέτες της κουζίνας, ή όχι, θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την εξάπλωση δυνητικά παθογόνων οργανισμών, που ευθύνονται για την τροφική δηλητηρίαση", ανέφερε.

Πιθανή δηλητηρίαση: Τι έδειξε η έρευνα για τις πετσέτες της κουζίνας

Το 49% των πετσετών κουζίνας που συλλέχθηκαν στην μελέτη είχε βακτηριακή ανάπτυξη που αυξανόταν αναλόγως με τον αριθμό των μελών της οικογένειας και το πόσα παιδιά έχει αυτή. Οι πετσέτες πολλαπλών χρήσεων (σκούπισμα στα σκεύη, στέγνωμα χεριών, σκούπισμα/καθάρισμα επιφανειών) είχαν υψηλότερο αριθμό βακτηριδίων από τις πετσέτες μίας χρήσεως. Επίσης, οι υγρές/νωπές πετσέτες είχαν υψηλότερο αριθμό βακτηρίων από τις στεγνές. Από τα 49 δείγματα που ήταν θετικά για βακτηριακή ανάπτυξη, το 36,7% είχαν αυξημένα κολοβακτηρίδια, το 36.7% είχαν το μικρόβιο του εντερόκοκκου (Enterococcus spp) και το 14.3% είχαν το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus)!

"Σε αυτή τη μελέτη, ερευνήσαμε τον πιθανό ρόλο των πετσετών κουζίνας στη διασταυρούμενη μόλυνση στην κουζίνα και διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν το μικροβιακό προφίλ και το φορτίο των πετσετών κουζίνας", δήλωσε η δρ. Susheela D. Biranjia-Hurdoyal, λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Υγείας στο πανεπιστήμιο του Μαυρίκιου και επικεφαλής συγγραφέας στην μελέτη.

Συνολικά συνελλέχθησαν 100 πετσέτες κουζίνας μετά από έναν μήνα γενικής χρήσης. Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα βακτηρίδια και τα ταυτοποίησαν με πρότυπες βιοχημικές εξετάσεις. Καθόρισαν, επίσης, το βακτηριακό φορτίο στις πετσέτες.

Σταφυλόκοκκος και E. Coli!

Ο σταφυλόκοκκος εντοπίστηκε περισσότερο στις πετσέτες κουζίνας από οικογένειες με χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση και με παιδιά. Ο κίνδυνος εμφάνισης κολοβακτηριδίων (όπως το επικίνδυνο Escherichia coli, γνωστό και ως E. Coli) ήταν υψηλότερος στις υγρές/νωπές πετσέτες σε σχέση με τις στεγνές, στις πετσέτες πολλαπλών χρήσεων σε σχέση με αυτές της μιας χρήσεως και σε οικογένειες που δεν ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή.

Το E. Coli είναι στην φυσιολογική χλωρίδα του ανθρώπινου εντέρου και απελευθερώνεται σε μεγάλους αριθμούς σε ανθρώπινα κόπρανα. Η παρουσία του στις πετσέτες της κουζίνας υποδηλώνει πιθανή μόλυνση από υπολείμματα κοπράνων και έλλειψη πρακτικών υγιεινής.

Τι λένε οι ερευνητές

"Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι μη υγιεινές πρακτικές κατά το χειρισμό των μη χορτοφαγικών τροφών είναι πιθανώς κάτι σύνηθες στην κουζίνα", δήλωσε η δρ. Biranjia-Hurdoyal. Η παρουσία δυνητικών παθογόνων παραγόντων στις πετσέτες της κουζίνας υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για μια διασταυρούμενη μόλυνση στην κουζίνα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση. "Οι υγρές πετσέτες και η πολλαπλή χρήση τους πρέπει να αποθαρρύνεται ως πρακτική. Οι μεγαλύτερες οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένα μέλη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην υγιεινή στην κουζίνα", ανέφερε.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ASM Microbe, το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Πηγή: iatropedia.grΠηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video