ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Χημικές ουσίες που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους

Μπορεί η αύξηση του σωματικού βάρους να αποδοθεί στην έκθεση σε προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά για το καθάρισμα του σπιτιού ή την περιποίηση του δέρματος;

Ναι, απαντούν Πορτογάλοι ερευνητές, καθώς περιέχουν χημικές ουσίες που είτε προωθούν τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα είτε «φρενάρουν» τον μεταβολισμό.

Παχυσαρκιογόνες ουσίες & σωματικό βάρος

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αβέιρο και το Πανεπιστήμιο Beira Interior, με επικεφαλής τη Δρ Άνα Καταρίνα Σόουσα, πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) με θέμα της χημικές ουσίες που αναγνωρίζονται ως παχυσαρκιογόνα (obesogens), ώστε να διαπιστώσουν ποιες είναι οι κυριότερες πηγές έκθεσης για τον άνθρωπο.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στη Βαρκελώνη.

Τα παχυσαρκιογόνα επηρεάζουν το βάρος μέσω δύο διαφορετικών μηχανισμών. Από τη μία, προωθούν τη συσσώρευση λίπους στο σώμα αυξάνοντας είτε τον αριθμό είτε το μέγεθος των λιποκυττάρων ή αυξάνοντας την όρεξη. Από την άλλη, μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό, επιβραδύνοντας τον ρυθμό καύσης των θερμίδων και κατ’ επέκταση δυσκολεύοντας την απώλεια βάρους.

«Οι παχυσαρκιογόνες ουσίες βρίσκονται σχεδόν παντού. Κύρια πηγή έκθεσης είναι η διατροφή μας, καθώς και ορισμένα παρασιτοκτόνα ή τεχνητά γλυκαντικά. Βρίσκονται επίσης σε πλαστικά και σε διάφορα προϊόντα που υπάρχουν στο σπίτι, επομένως είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε εντελώς την έκθεση σε αυτές. Μπορούμε, ωστόσο, να τη μειώσουμε και μάλιστα με απλούς τρόπους» αναφέρει η Σόουσα.

Κύριες πηγές παχυσαρκιογόνων

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι κύριες πηγές παχυσαρκιογόνων για τον άνθρωπο είναι η διατροφή, η οικιακή σκόνη, καθώς και καθημερινά προϊόντα όπως καθαριστικά, κουζινικά σκεύη και καλλυντικά.

Η Δρ Σόουσα επισημαίνει μάλιστα πως σε δείγματα τροφών που αναλύθηκαν σε ορισμένες από τις μελέτες εντοπίστηκε η ουσία τριβουτυλτίνη, η οποία όχι μόνο έχει παχυσαρκιογόνο δράση αλλά παράλληλα αναγνωρίζεται ως μετρίως τοξική. Σε ορισμένες τροφές εντοπίστηκε επίσης κάδμιο, ένα καρκινογόνο μέταλλο.

Συμβουλές προστασίας από τα παχυσαρκιογόνα

Εκτός από την ανάλυση των πηγών έκθεσης στα παχυσαρκιογόνα, οι ερευνητές στη μελέτη τους δίνουν επίσης συμβουλές προστασίας από τις εν λόγω ουσίες

1. Κατανάλωση φρέσκων προϊόντων αντί επεξεργασμένων προϊόντων στων οποίων την ετικέτα αναφέρονται πολλά διαφορετικά συστατικά. Όσο μεγαλύτερη η λίστα των συστατικών τόσο πιθανότερο είναι το προϊόν να περιέχει παχυσαρκιογόνες ουσίες.

2. Τακτική χρήση ηλεκτρικής σκούπας που να διαθέτει φίλτρο ιδανικής απόδοσης HEPA, καθώς και συχνό ξεσκόνισμα με τη χρήση βρεγμένου πανιού.

3. Αποφυγή των χαλιών σε μεγάλες επιφάνειες του σπιτιού, καθώς συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες σκόνης.

4. Ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικών ειδών, ιδίως αν αυτά έρχονται σε επαφή με το φαγητό. Τα πλαστικά δοχεία φαγητού θα πρέπει να αντικαθίστανται με αλουμινένια ή γυάλινα όποτε αυτό είναι δυνατό.

5. Αποφυγή της χρήσης παπουτσιών μέσα στο σπίτι ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά βλαβερών ουσιών από τους εξωτερικούς χώρους στο εσωτερικό του σπιτιού.

6. Κατανάλωση βιολογικών φρούτων και λαχανικών ώστε να περιοριστεί η έκθεση σε παρασιτοκτόνα.

7. Προσεκτική επιλογή των καθαριστικών προϊόντων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν περιέχουν παχυσαρκιογόνες ουσίες.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Υγεία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video